17.4 C
Iași
vineri, iunie 14, 2024

Somnul african, o specie invazivă, descoperită în Delta Dunării. „Merge pe uscat cu aripile din faţă”

Must Read

Pescarii din Delta Dunării au prins în ultima perioadă mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă.

Situaţia aceasta riscă să distrugă şi ultimele exemplare de sturion din România, a declarat, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak.

Unul din pescarii care au capturat exemplare de somn african este Eduard German, în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan, care s-a arătat convins că somnul african, găsit pe Dunărea Veche, a scăpat din crescătorii.

“E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei”, a afirmat Eduard German.

Directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak, a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

“Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a menţionat directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak.

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că ştie situaţia şi că va face publice pe Facebook imagini cu somnul african.

“Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

Sturionul, familie de peşti protejată la nivel internaţional, nu se mai capturează în apele teritoriale româneşti din anul 2006, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată.

Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic.

Sursa: Agerpres