22.4 C
Iași
luni, iulie 15, 2024

Uniunea Europeană pregătește o nouă campanie, ”Noul fermier”. Doritorii vor putea accesa până la 100.000 de euro

Must Read

După succesul pe care l-a avut programul “Tânărul fermier”, Uniunea Europeană mai pregătește o campanie pentru sprijinirea celor care vor să înceapă o afacere în agricultură.

Sunt vizați cei trecuți de 40 de ani, dispuși să lucreze pământul ori să crească animale. Prin Programul “Noul Fermier”, doritorii vor putea accesa până la 100.000 de euro, bani nerambursabili.

Prin programul “Tânărul fermier” autoritățile au mai întinerit rândurile celor care lucrează pământul cu aproape 11.000 de noi agricultori, asta în condiitile în care mai bine de jumătate dintre fermierii români au peste 50 de ani.

David George are 36 de ani și a reușit să ridice șase solarii noi în care cultivă roșii cu banii europeni.

David, fermier: ”Deci nu-mi venea să cred când m-a sunat și mi-a zis că vezi că au intrat banii. Nici nu m-am gândit, adică e o sumă de bani, 40.000 de euro. Ne-a dat un pas în față, am luat tot ce vedeți aici, țevi.”

Călin Nuțu, directorul de comunicare al AFIR: ”Am primit solicitări în valoare totală de peste 600 de milioane de euro de la aproximativ 15.000 de tineri fermieri, însă alocarea totală a măsurii prin PNDR era de 467 de milioane de euro, deci nu aveam posibilitatea să finanțăm toate proiectele și în urma procesului de selecție, în urma evaluării proiectelor, au fost finanțate aproximativ 10.500 de proiecte.”

Acum, noul program, tot cu bani europeni, poate fi accesat și de cei trecuți de 40 de ani. Dacă au și cunoștințe agricole vor putea lua bani mai ușor.

Alin Mituța, eurodeputat în comisia de agricultură a Parlamentului European: ”Să fie ceea ce se numește “seful exploatației agricole”, adică trebuie să dovedească că într-adevăr își încep o afacere în mediul rural și el sau ea este managerul acelei afaceri. Plus de asta, va fi nevoie să treacă prin niște traininguri.”

Noii fermieri ar putea primi chiar și 100.000 de euro, bani nerambursabili cu care să pornească o afacere în agricultură.