9.2 C
Iași
luni, aprilie 22, 2024

Ce nu ai știut despre organizația japoneză Yakuza

Must Read

1. Originea exactă a organizației Yakuza nici până în prezent nu este clară, însă se consideră că legile, tradițiile și structura yakuzei au luat naștere în perioada Edo (1603-1868), iar predecesori i-au fost două grupări apărute în secolul al XVII-lea: „tekiya” (grup ce se ocupa în principal de infracțiuni minore, fraude, furt și trafic cu bunuri de calitate scăzută) și „bakuto” (grup ce organiza jocuri de noroc).

2. Yakuza este compusă din 3 sindicate influente, cea mai mare dintre care este Yamaguchi-gumi, cu peste 55 000 de membri repartizați în 850 de grupuri. Sindicatul Yamaguchi-gumi operează în întreaga lume și chiar este supus unor sancțiuni din partea guvernului SUA, care luptă împotriva crimei organizate.

3. Poliția japoneză, precum și mass-media, la solicitarea agențiilor de aplicare a legii, numesc yakuza „boryokudan”, ceea ce înseamnă „grupuri de putere”, în timp ce membrii yakuza se numesc „ninkyo dantai”, ceea ce înseamnă „organizație de cavaleri”.

4. Yakuza este formată aproape în întregime din bărbați. În activitățile mafiei japoneze sunt implicate foarte puține femei, care în clanurile yakuza sunt numite „onesan”, ceea ce înseamnă „sora mai mare”.

5. Membrii yakuza sunt renumiți pentru tatuajele pe tot corpul. Aceste tatuaje sunt cunoscute în Japonia ca „irezumi”, și adesea sunt făcute manual, adică cerneala este injectată în piele nu cu unelte electrice, ci cu ace de oțel sau bambus. Această procedură este foarte scumpă și dureroasă, iar completarea unei întregi imagini poate dura mai mult de un an.

6. Pentru a deveni membri ai sindicatului Yamaguchi-gumi, doritorii trebuie să treacă un examen în scris care va determina aptitudinile practice și cunoștințele unui membru potențial.

7. Uneori, organizația yakuza este considerată adevărata moștenitoare a samurailor. La fel ca yakuza, samuraii aveau un sistem ierarhic strict bazat pe respect și supunere. De asemenea, ambele organizații consideră că violența este o metodă eficientă de a atinge scopurile personale. În plus, ambele au dezvoltat un sentiment puternic de mândrie și onorare a tradițiilor.

8. Membrii noi ai organizației yakuza trebuie să se supună membrilor mai experimentați ai mafiei japoneze. Membrii noi participă la o ceremonie asociată cu sake și cunoscută sub denumirea „sakazukigoto”. În timpul ceremoniei, noul venit își schimbă ceașca de sake cu „șeful” (oyabun).