17.4 C
Iași
vineri, iunie 14, 2024

Vestul țării, lovit de fenomene meteo extreme: inundații, vijelii și grindină ”gigant”

Must Read

În patru dintre județe, preț de aproape o oră, a fost cod roșu, iar natura s-a dezlănțuit fără milă. În Munții Apuseni, unde a plouat torențial, apele au măturat versanții și s-au transformat în viituri de neoprit.

Puhoaiele au rupt un drum județean, au înghițit zeci de gospodării și au purtat la vale inclusiv mașini, de parcă ar fi fost jucării.

În tot acest timp, în Timișoara, cerul a fost brăzdat de fulgere, iar un trăsnet a lovit acoperișul unui bloc din oraș, care s-a aprins.

După câteva zeci de minute în care a plouat torențial, pârâul din comună Ocoliș, din Apuseni, s-a umflat şi și-a croit drum pe străzi și prin gospodăriile oamenilor. Debitul a fost de 70 de ori mai mare decât în mod normal.

Oamenii s-au trezit în fațaa puhoaielor, care au măturat tot ce au întâlnit în cale. Apele au luat pe sus animale şi maşini, pe care le-au purtat la vale.

Nicolae Albu, prefect de Alba: “Geografia comunei efectiv s-a distrus, unde era drumul e o mare viitura, o viitură foarte puternică, oamenii spun că de zeci de ani nu a fost aşa ceva.”

O femeie însărcinată, care avea contracții, a fost ajutată de pompieri să ajungă la ambulanță. Apoi, gravidă a fost transportată la spital.

În comuna Avram Iancu, a căzut grindină chiar și de patru cm în diametru.

Ovidiu Costea, inspector şef ISU Alba: “Am identificat aproximamtiv 20-30 de locuinţe grav afectate de viitură. De asemenea, am intervenit pentru evacuarea a 15-20 de persoane surprinse de viitură în podurile caselor.”

70 de militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Albă au intervenit în zonă, unii dintre ei chemaţi de acasă.

În Timişoara, în schimb, în timpul unei furtuni violente, acoperișul unui bloc cu două etaje a fost lovit de trăsnet şi mai multe grinzi s-au aprins.

Ovidiu Lefter – locțiitor comandant detaşament: “Au fost evacuate aproximativ 16 persoane din clădirea de locuit. Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp, fără propagare la alte elemente combustibile din componenţa podului.”

Oamenii s-au întors în locuinţe după o oră.