16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Un medic dă vina pe soacra unei paciente pentru șpaga primită după o naștere: „A introdus banii cu forța în buzunar”

Must Read

Un medic ginecolog de la Spitalul Județean Giurgiu a fost reclamat de soțul unei paciente după ce a fost nemulțumit de banii primiți pentru o operație de cezariană. Medicul i-ar fi reproșat femeii că a dat bani „din buzunarul lui” anestezistului și asistentelor care l-au ajutat la intervenția chirurgicală.

„Când am auzit una ca asta, m-am enervat foarte tare și am căutat pe internet numărul de telefon de la Call Center-ul Anticorupție”, a declarat soțul pacientei. Medicul a fost trimis în judecată și condamnat cu suspendare, într-o primă instanță, pentru luare de mită.

Cazul s-a petrecut la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu în toamna anului trecut. Pacienta, o minoră de 17 ani, l-a ales pe medicul Baziliu Titus Stoica pentru a-i monitoriza sarcina, la sfaturile familiei, având în vedere că tot el asistase la naștere și o altă rudă. Pe 19 octombrie 2020, gravida a fost internată la spitalul din Giurgiu cu simptome specifice nașterii. Imediat după internare, soacra tinerei de 17 ani i-a oferit medicului Stoica suma de 200 de lei pentru „a avea grijă” de fată.

În seara de 20 octombrie, survenind complicații ale sarcinii, gravida a fost supusă unei intervenții chirurgicale de cezariană. Pentru că „știau că în spital se obișnuiește să se ofere sume de bani personalului, pentru a avea grijă de pacienți”, rudele i-au lăsat tinerei 100 de lei, „mărunțiți, în bancnote de 10 lei”.

Ulterior, soacra a venit la spital pentru a-i da nurorii încă 300 de lei să plătească cezariana, așa cum știa că e obiceiul. În dimineața de 23 octombrie (într-o zi de vineri), medicul Stoica a vizitat pacienta la salon pentru a-i verifica bandajele, ocazie cu care aceasta i-a dat doar suma de 100 de lei. Medicul a primit banii, dar i-a spus tinerei să-i transmită soacrei sale să îl caute la spital. Pacienta s-a conformat și și-a sunat soacra, transmițându-i numărul de telefon al medicului și anunțând-o că acesta dorește să vorbească cu el. La telefon, doctorul Stoica i-a solicitat femeii să se prezinte la spital.

„Având în vedere atitudinea medicului la momentul primirii celor 100 de lei, martorele (nora și soacra – n.r.) au ajuns la concluzia că acesta a fost nemulțumit de suma primită, considerând că este prea mică și că, de fapt, adevăratul motiv al întâlnirii solicitate este remiterea altor sume de bani în legătură cu intervenția chirurgicală de cezariană și cu actele medicale exercitate”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Giurgiu.

Soacra a împrumutat bani pentru șpagă

Întrucât nu dispunea de alți bani, soacra a împrumutat 800 de lei de la un vecin, convenind să îi restituie când va primi pensia, apoi s-a deplasat la Giurgiu, la spital, știind că medicul Stoica asigură consultațiile între orele 13.00 și 14.00. Când a intrat în cabinet, medicul i-a arătat cei 100 de lei pe care anterior îi primise de la nora sa, dându-i de înțeles, „prin atitudine și gesturi de nemulțumire”, că suma este insuficientă, precizându-i totodată că pentru efectuarea intervenției chirurgicale de cezariană a plătit „din banii lui” 300 de lei medicului anestezist și alți 200 de lei asistentei care l-a ajutat la operație. Pentru a scăpa de rușine, soacra pacientei i-a oferit doctorului Stoica 200 de lei, spunându-i că a mai lăsat nurorii 300 de lei și să meargă la ea în salon pentru a-i da.

„Ne socotim luni”

Înainte de a pleca, medicul i-ar fi spus femeii că în ziua de luni, pe 26 octombrie, nora sa va fi externată și că trebuie să se întâlnească din nou pentru „a se socoti”. Ulterior, a mers în salonul pacientei pentru a primi cei 300 de lei, conform înțelegerii. Când a ajuns acasă și i-a povestit fiului că medicul nu a fost mulțumit de banii primiți și că i-a reproșat că a scos bani din buzunarul lui pentru a plăti anestezistul și asistenta, bărbatul s-a decis să anunțe Poliția.

„M-am enervat foarte tare și am căutat pe internet un număr de telefon de la Call Center-ul Anticorupție pentru a sesiza faptele”, a declarat el anchetatorilor. Flagrantul delict Ofițerii anticorupție, coordonați de un procuror din cadrul Parchetului Giurgiu, au organizat un flagrant delict pentru ziua de luni, 26 octombrie, când era programată externarea pacientei, iar medicul stabilise să se întâlnească cu soacra acesteia pentru „socoteala finală”.

Întâlnirea a fost monitorizată audio-video de anchetatori, ofițerii anticorupție așteptând la ușa cabinetului. În înregistrări, medicul Stoica este surprins primind 500 de lei de la soacra pacientei. După primirea banilor, i-a introdus într-un sertar al biroului la care se afla așezat pe scaun. „Numita U.E. scoate din geantă mai multe bancnote de 100 de lei și 50 de lei, pe care le împăturește în palme, apoi întinde mâna dreaptă, în care se aflau banii, către Stoica Baziliu-Titus:

Medicul Stoica: – …mulțumesc!

E.U.: – E 5 milioane, dacă vă ajunge…

Medicul Stoica: – Nicio problemă, stai liniștită, că am rezolvat și cu anestezist, și cu tot, e în regulă!”.

În „scenă” intră ofițerii După ce femeia a părăsit cabinetul medical, medicul a scos banii din sertar și i-a introdus în buzunar, moment în care în încăpere au intrat ofițerii anticorupție.

Ofițer: – Bună ziua!

Medic: – Bună ziua!

Ofițer: – Cu cine am onoarea?

Medic: – Doctor Stoica. Medic de gardă.

Ofițer: – Am înțeles! Ce activități desfășurați în acest moment aici?

Medic: – Consultații de ambulatoriu de specialitate.

Ofițer: – Am înțeles. Dumneavoastră sunteți medic ginecolog?

Medic: – Da. Ofițer: – Programul orar care vă este? În ce interval orar vă desfășurați consultațiile astea?

Medic: – Deci consultațiile încep de la ora 8 și țin până la ora 14. 13… 14.

Ofițer: –Am înțeles. Spuneți-mi dacă aveți asupra dumneavoastră sume de bani, bunuri sau alte produse…

Medic: – Da.

Ofițer: –…primite de la pacienți, de la aparținători ai acestora, în legătură cu actele medicale pe care le desfășurați.

Medic: – Da. Sigur.

Ofițer: – Aveți?

Medic: – Da, da, da. Sigur că da.

Ofițer: –Ce sume de bani?

Medic: – Ăăăă…

Ofițer: – Ați primit, ați pretins de la cineva vreo sumă de bani?

Medic: – Nu. Nu am pretins de la nimeni nicio sumă de bani.

Ofițer: – Dar ați primit?

Medic: – De primit, am primit, da. „Țineți mâinile pe masă” O

fițer: – Cât? Medic: – Ăăăă, cred că 4 sau 5 sute… nu știu, că n-am numărat. 4 sau 5 sute de lei.

Ofițer: – Unde se află suma de bani pe care ați primit-o? Vă rog să țineți mâinile pe masă și să ne indicați locul în care se află.

Medic: – La mine în buzunar. Aici. (indică buzunarul stâng de la halatul de culoare verde pe care îl poartă. )

Ofițer: – La dumneavoastră în buzunar?

Medic: – Da.

Ofițer: –De la cine aveți acea sumă de bani?

Medic: – Ăăăă, de la mama unei operate, care a venit să ia informații despre tratamentul pe care trebuie să îl facă la ieșirea din spital.

Ofițer: – Am înțeles. Și suma de bani pentru ce e?

Medic: – (dă din umeri)….

Ofițer: – Ca o mulțumire?

Medic: – Ca o mulțumire. Și-a arătat recunoștința. Nu i-am pretins niciun ban.

Ofițer: – Am înțeles. Și cum?… V-a dat-o dumneavoastră în mână, v-a băgat-o în buzunar, cum a procedat?

Medic: – Mi-a băgat-o în buzunar. De aia nu știu ce sumă este.

Ofițer: –În buzunarul de la halat?

Medic: – În buzunarul de la halat. Da.

Interogatoriul a continuat. Iar medicul i-a spus inițial ofițerului că nu a primit și alți bani din partea familiei pacientei, după care a nuanțat: „Nu-mi amintesc”. „Soacra mi-a dat banii cu forța”

Pus sub acuzare pentru luare de mită, inițial, medicul Stoica s-a prevalat de dreptul la tăcere, refuzând să dea declarații în fața procurorilor. Ulterior, a încercat să justifice primirea banilor „în semn de recunoștință”. A susținut că soacra pacientei „s-a repezit către mine și a introdus banii cu forța în buzunarul de la halatul pe care îl purtam, fără consimțământul meu”.

El a declarat că a vrut să îi restituie banii, însă „nu a mai apucat deoarece aceasta a ieșit imediat din cabinetul medical și apoi au intrat domnii polițiști”. Apărarea sa a fost respinsă de judecători. Din înregistrări nu rezultă că „banii i-au fost băgați cu forța în buzunar” de către denunțătoare sau că inculpatul a avut cea mai mică intenție de a-i restitui, după cum susține în apărarea sa, ci din contră, rezultă că a acceptat banii fără obiecții, a și mulțumit după ce i-a primit Hotărâre Tribunalul Giurgiu:

Sentință cu suspendare Găsit vinovat pentru luare de mită, medicul a fost condamnat, pe 2 iulie, de Tribunalul Giurgiu la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar ca pedeapsă suplimentară i s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică. Decizia Tribunalului Giurgiu nu este definitivă.